No 23. līdz 27. septembrim Latvijas Universitātes (LU) Izglītības zinātņu un psiholoģijas fakultātē (IZPF) notika studiju vizīte Erasmus+ KA projekta "Boosting University Psychological Resilience and Wellbeing in (Post-) War Ukrainian Nation" (BURN) ietvaros. Šī vizīte pulcēja universitāšu pārstāvjus, psihiskās veselības speciālistus un pedagogus no Ukrainas, lai iepazītos ar Latvijas pieredzi psihologu sagatavošanā, garīgās veselības veicināšanā skolā un palīdzības stratēģijās darbā ar traumu.

Programma aptvēra visus psiholoģijas virziena studiju posmus no bakalaura līdz maģistrantiem un doktorantiem. LU IZPF profesionālās maģistra studiju programmas direktore Laura Pirsko ievadsesijās skaidroja profesionālās kompetences attīstību no pamatstudijām līdz profesionālajai kvalifikācijai, iepazīstinot arī ar īsu psiholoģijas nozares vēsturi Latvijā. Vizītes laikā dalībnieki apmeklēja vairākas sesijas, kurās galvenā uzmanība tika pievērsta garīgās veselības veicināšanai izglītības vidē. LU profesores Baibas Martinsones vadītajās nodarbībās tika uzsvērtas galvenās stratēģijas dzīvesspēka veicināšanai skolā un izglītības vidē. Viena diena bija veltīta tikai pamatstudiju līmenim, kad LU IZPF bakalaura studiju programmas direktore Anda Upmane izklāstīja detalizētu konsultēšanas prasmju apguves struktūru un metodes. Turklāt mūsu kolēģiem bija iespēja vērot bakalaura programmas studentu konsultēšanas prasmju apguves metodes, piedaloties nodarbībās pieredzējušu psiholoģijas pasniedzēju vadībā. Vēl viena diena bija veltīta maģistra līmeņa apmācībai, ļaujot detalizēti apspriest apmācības metodes maģistra līmeņa konsultēšanas kursā un dalīties pieredzē par studentu patstāvīgo darbu organizācijas un vērtēšanas principiem, kā arī psiholoģiskās konsultēšanas praksi pieredzējušu profesionāļu vadībā. Maģistra programmas studentu aktuālo mācības metožu novērošana bija iespējama nodarbībā par KBT pieeju trauksmei un traumām, ko vadīja prof. Ieva Bite, klīniskā psiholoģe un supervizore.

Studiju vizītes laikā dalībnieki apmeklēja vairākus psiholoģisko pakalpojumu sniedzējus Latvijā, tostarp Krīzes centru "Skalbes", kur izpētīja krīzes konsultāciju pakalpojumus, kā arī Centru drošai bērnībai "Dardedze", kas koncentrējas uz vardarbības profilaksi un psiholoģisko atbalstu cietušajiem. Grupa apmeklēja arī Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas "Bērnu māju", kas nodrošina specializētu aprūpi vardarbībā cietušiem bērniem. Psiholoģijas nodaļa izsaka pateicību saviem kolēģiem un sadarbības partneriem!

Studiju vizīte dalībniekiem sniedza arī iespēju iesaistīties komandas darbā pie divu studiju kursu un viena studiju moduļa izstrādes. Mācību vizīte noslēdzās ar sesiju, kurā tika apkopotas galvenās atziņas un apspriesti turpmākie sadarbības soļi. LU projekta komandai šī studiju vizīte bija lieliska iespēja novērtēt pēdējo 30 gadu laikā paveikto psihologu profesionālajā sagatvošanā Latvijā, lai to attīstītu tādu, kādu redzam šodien.

Esam droši, ka pieredzes apmaiņa šīs vizītes laikā stiprinās psiholoģiskās noturības un labklājības iniciatīvas Ukrainas universitātēs, īstenojot BURN projekta misiju.

Dalīties